Origineel of  Replica

 

Hieronder een aantal specifieke kenmerken over spelersshirts en replica shirts.

Onderscheid wordt gemaakt tussen

1. spelersshirts

   2. wedstrijdshirts

                      3. wedstrijdgedragen shirts

 4. replica shirts

 

 

   

1) Spelersshirts

2) Wedstrijdshirts

3) Wedstrijdgedragen shirts

4) replica shirts

originele shirts, maar niet gedragen in wedstrijden. Meestal zijn dit shirts uit de spelersvoorraad afkomstig van de materiaalman

 afkomstig van een specifieke wedstrijd, maar niet gedragen. Shirts zijn meestal als tweede exemplaar van speler of shirts van wisselspelers

 zijn het meest waardevol en geliefd. Shirts zijn bijzonder, aangezien ze daadwerkelijk en slechts eenmalig door speler zijn gedragen

Relatief minst waardevol, omdat ze in grote oplage zijn gemaakt en voor iedereen te koop in winkel. Soms met rugnummer en naam

spelers shirt Hannover96 (Bruggink)

wedstrijdshirt Sampdoria (Cassano)

wedstrijdgedragen shirt Barcelona

replica shirt op Spaanse markt

       

Hoe kom je er achter wat een spelers shirt/wedstrijdshirt/wedstrijdgedragen shirt is?

 

A. wie is de bron

B. let op samenstelling stof / model

C. kijk naar merklabels

D. specifieke details per kledingmerk

E. rugnummers en League badges

F. Veilingen

G. UEFA voorschriften voor shirts

H. Als replica gedragen in wedstrijden 

E

A

Allereerst dien je altijd op te letten wie je een shirt aanbiedt, met andere woorden: wie is de bron?

 

Een gedragen shirt direct gegeven door de speler, ongewassen en met de modder- en grasvlekken nog op het shirt (zie Buffon gedragen spelersshirt hieronder), is vanzelfsprekend een wedstrijdgedragen spelersshirt. Ook betrouwbare bronnen bij een club garanderen je meestal een wedstrijdgedragen of gereserveerd spelers shirt.

Shirts aangeboden op veilingen met certificaat van echtheid geven doorgaans ook genoeg garantie.

 

 

B

De samenstelling van de STOF en het MODEL van de het shirt zijn in de loop der jaren behoorlijk veranderd:

 

In de begin jaren '70 en '80 waren de meeste shirts gemaakt van katoen. Begin jaren '90 werden ook  synthetische materialen gebruikt in shirts. Bovendien werden de innovatieve shirts met gedifferentieerde printmotieven geintroduceerd. De spelershirts uit de jaren '90 zijn meestal te herkennen, omdat ze van dikkere stof (materiaal) zijn gemaakt dan de replicaís. De replica's zijn veelal gemaakt van goedkopere en dunnere stof. Een ander specifiek detail is de verhouding tussen synthetisch materiaal en katoen. Een voorbeeld is het AS Roma kappa shirt uit het seizoen 2000/2001. Als het voor 13% uit Lycra bestaat is het een spelers shirt, als het 7% Lycra is of 100% synthetisch is het een replica!

Voor sommige clubs en nationale teams geldt dat een shirt met lange mouwen bijna altijd garant staat voor een spelers shirt. Van het nationale teamshirt van Holland (Nike model) bestaan voor zover bekend tot op heden geen replica's met lange mouwen. En het zal ook niet eenvoudig zijn replica shirts met lange mouwen te vinden van clubs als Ajax en PSV.

 

C

Vanaf eind jaren '90 is het wat moeilijker geworden om de verschillen tussen een spelersshirt en replica te herkennen. Slechts kleine kenmerken, soms moeilijk te zien, tonen de verschillen. Bepaalde kenmerken, zoals MERKLABELS op of in de shirts tonen de verschillen tussen origineel spelers shirt en replica.

Adidas spelersshirts van halverwege jaren '90 hebben een label aan de zijkant van het shirt met de letters Equipment erop (zie hieronder links).  De replica shirts van Adidas uit die tijd hebben een label op dezelfde plaats, maar dan met de letters letters Dri Fit erop. Vanaf 2002 gebruikte Adidas bij spelersshirts labels van Climacool (spelers shirt) en Climalite (officiŽle replica). De eerste Climacool shirts werden bovendien gekenmerkt door een binnen- en buitenshirt. Later zijn de spelersshirts voorzien van de tekst Formotion en waren de replica shirts veelal te herkennen aan het label van Climacool. Dit heeft voor veel verwarring gezorgd, temeer sommige clubs ook de Climacool shirts in wedstrijden gebruikten.

 Nike (zie ook kenmerken PSV shirts) gebruikte begin jaren '90 bij replica shirts een label onder aan de voorzijde van het shirt met de tekst: ďOfficial or Authentic replicaĒ (zie hieronder rechts). Bij latere modellen van Nike (2000/2001) verdwenen deze labels. Hiermee werd het lastiger de verschillen met originele shirts te herkennen.

 

D

Een specifiek voorbeeld van de verschillen tussen replica en spelers shirts van NIKE wordt hieronder aangegeven bij de

PSV shirts in de loop der jaren.

 PSV shirts met lange mouwen zijn uitsluitend verkrijgbaar als spelersshirt.

Het Nike FIT stiksel in de shirts van 2008-2010 is een kenmerk van de replica shirts.

1. Nike Fit replica 2008-2010

2. Detail Nike FIT stiksel aan voorzijde replica shirt

3. spelersshirt 2008-2010

 

Het Nike thuisshirt van 2006-2008 toont een aantal herkenbare verschillen

1. Nike sphere dry label onderzijde (replica shirt)

2. Nike zwarte label binnenzijde (replica shirt)

3. Nike sphere dry print op rode achtergrond (replica shirt)

4. zwart label ontbreekt aan binnenzijde(spelersshirt)

 

5. Nike print op witte achtergrond

(spelersshirt)

 

Bij het blauwe uitshirt (2005-2009) is een aantal opvallende verschillen te herkennen

1.geborduurd Nike logo (replica shirt)

 

2. kleine ventilatiegaten (replica shirt) en grote ventilatiegaten (spelersshirt)

3. plastic nike logo (spelers shirt)

 4. Nike zwarte label (replica shirt)

 

5. alleen wit Nike label (spelersshirt)

 

 E

Ook RUGNUMMERS vormden eind jaren negentig een aanwijzing of het om replica's of spelers shirt ging. Rugnummers zonder clublogo werden toen op de spelers shirts gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn Ajax en PSV. Rond 2002-2003 hebben zowel Ajax als PSV het clublogo ingevoerd onderin het rugnummer. Iets later werden de clublogo's in de rugnummers ook bij wedstrijdshirts ingevoerd (2004-2005).

 

LEAGUE BADGES op shirts waren lange tijd een garantie voor echte spelers shirts. Rond 2000 waren league badges op de mouwen van shirts zelden of niet te koop.

De League badge van ItaliŽ (Lega Calcio badge) werd geÔntroduceerd in 1996 (zie foto hieronder). In Nederland is de Eredivisie badge pas in het seizoen 2005-2006 voor het eerst op de mouwen gedragen. Tegenwoordig verkopen meer en meer shops in vooral Europa en AziŽ league badges uit landen als Engeland, ItaliŽ, Duitsland, Frankrijk, etc. Zelfs van grote toernooien zoals de Champions League worden de officiŽle badges te koop aangeboden in shops.

 

F

VEILINGEN voor goede doelen zijn absoluut geen garantie voor een authentiek spelers shirt zolang er geen echtheidscertificaat bij zit. Wees dus voorzichtig voordat je biedt op je favoriete shirt. Uiteindelijk kan je beter eerst informeren bij een specialist

(zie FC Twente spelers shirt hieronder afkomstig van veiling Vuurwerkramp).

 

G

Tot en met het seizoen 2003-2004 verplichtte de UEFA de clubs hun spelersshirts aan te passen voor Europese wedstrijden. De shirts moesten voorzien zijn van enkele specifieke kenmerken. Naast de CL badge, mochten in de rugnummers geen merk- en league logo voorkomen (zie CL Liverpool shirt hieronder rechts). Bovendien moesten clubs met gestreepte shirts de achterzijde van het shirt zodanig aanpassen dat het nummer voor publiek goed zichtbaar was (zie Barcelona shirt hieronder rechts). Vanaf seizoen 2004-2005 gaat de UEFA iets soepeler om met de regels. Teams mogen nu in EC wedstrijden nummers gebruiken voorzien die voorzien zijn van het clublogo (zie Barcelona shirt linksonder) . Andere commerciŽle logo's in rugnummers zijn nog steeds verboden door de UEFA.

 

H

Hoe vervelend het ook is, zo heel af en toe spelen clubs met replica shirts in officiŽle wedstrijden. Ajax deed dat aan het einde van het seizoen 2000-2001 in Climalite shirts van Adidas. Het nationale team van Estland speelde de WK-kwalificatiewedstrijd in 2000 tegen Holland in officiŽle replica Nike shirts. Een voorbeeld uit mijn collectie van een club die in in 2006-2007 zowel in competitie als in UEFA Cup de Climalite shirts gebruikte is Litex Lovech uit Bulgarije (zie foto hieronder)