'Roze shirt met apart rugnummer'

 

 
       

Op 22 februari 2001 staat doelman Gianluigi Buffon in een knalrose keeperstrui onder de lat tijdens het Europacupduel tussen PSV en Parma. Voor de Italianen is de kleur rose niet vreemd. Rose wordt in die jaren wel meer gedragen door Italiaanse clubs. Voor Palermo zijn het zelfs de basiskleuren van het shirt. Voor Nederlandse begrippen is het toch even wennen.

De kleur rose ligt een stuk gevoeliger in het conservatieve Nederlandse voetbal. Als Feyenoord doelman Edwin Zoetebier op het veld verschijnt in een rose keeperstrui wordt de doelman genadeloos teruggefloten door het Legioen van de Rotterdamse club. 'Dit past niet bij het stoere imago', zo luidt het commentaar van veel supporters.

Het heeft Buffon allemaal niet bezig gehouden. In eigen land moet de international zich voor een geheel andere kwestie verantwoorden naar het publiek. Bij aanvang van het seizoen 2000-2001 heeft Buffon zichzelf rugnummer 88 toegewezen. Dit valt volledig verkeerd bij veel Italianen. Het cijfer 88 wordt geassocieerd met de achtste letter in het alfabet, oftewel HH. En in extreem rechtse kringen wordt HH gelezen als Heil Hitler. Buffon is zich van geen kwaad bewust, maar kiest wijselijk voor een alternatief zonder aanwijsbare verwijzing, rugnummer 77