'Shirt met dubbel gevoel'

 

 
       

Het allereerste shirt in mijn collectie is het witte tenue van Real Madrid uit 1976.

Het shirt draagt in meerdere opzichten een herinnering met zich mee. Het is niet alleen het eerste shirt dat mijn vader heeft meegenomen van een internationale wedstrijd, het zou tevens de meest memorable wedstrijd uit zijn internationale scheidsrechterscarrière worden.

De Europacup I kwartfinalewedstrijd tussen Real Madrid en Borussia Mönchen Gladbach op 17 maart 1976 kent een curieus wedstrijdverloop. Veel Duitsers praten er ruim veertig jaar later nog met veel emotie over. Aanleiding zijn twee afgekeurde Duitse doelpunten in een bomvol Bernabeu. De hetze die daarna losbarst tegen mijn vader en ons gezin is ongekend. Intimidaties en doodsbedreigingen worden massaal geuit. De Spanjaarden hadden pa omgekocht, dat was volgens onze Oosterburen wel duidelijk. Een luxe villa in Zuid-Spanje zou pa zijn aangeboden, een peperduur horloge en grote sommen geld zou hij hebben ontvangen. Helaas bleek niets van dit alles waar.

Waar pa wel mee terugkeerde was een tas vol vaantjes, speldjes en een (toen nog) hagelwit wedstrijdshirt van de Koninklijke.....