'Olympisch goud met verboden sponsor'

 

 
       

Tijdens de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 weet het roeiteam van de Holland Acht op overtuigende wijze de gouden medaille te behalen. Een geweldige prestatie wordt beloond na jarenlange intensieve trainingen en voorbereidingen.

De Olympische roeiploeg bestaat ondermeer uit de bekende atleten Nico Rienks en Ronald Florijn. Een ander lid van de gouden ploeg is Delftenaar Niels van der Zwan. Niels ken ik uit de tijd dat hij net als ik lid was van de wielervereniging De Spartaan uit Rijswijk.

Na de Spelen maak ik een afspraak met Niels voor een interview in het Nationaal Sport Magazine, op dat moment het huisblad van NOC*NSF. We praten over de ervaringen van de roeiploeg in Atlanta en de toekomstplannen van de Delftenaar. Het gesprek met de kersverse Olympisch kampioen eindigt met een opmerkelijk verhaal.

Er blijkt in de aanloop naar de Olympische finale iets te zijn met de roeipakken van de Holland Acht. Een klein merklogo van Asics op de wedstrijdkleding zorgt na de gewonnen finale voor veel commotie. Van der Zwan licht het toe. "De avond voor de finale werden wij benaderd door een vertegenwoordiger van Asics. Ieder van ons zou 1000,- ontvangen op voorwaarde dat we een klein logo van Asics op de pakken zouden dragen tijdens de finale." De Roeibond heeft de "neutrale" kleding beschikbaar gesteld en is niet op de hoogte van dit gesprek. Voor de roeiers is het aanbod echter zeer aantrekkelijk. Zeker gelet op het bescheiden maandinkomen waarmee de topsporters in die tijd moeten rondkomen.  De mannen gaan na kort overleg akkoord. "De avond voor de allesbelsissende finale stonden wij op onze kamer het logo op de pakken te strijken," vertelt Van der Zwan. Na de overtuigende winst, staan acht gelukkige sporters op het erepodium voor de draaiende camera's. Niet ver daar vandaan staat een tevreden vertegenwoordiger van Asics. De Roeibond is echter minder enthousiast over de actie van de acht roeiers.

Na terugkeer in Nederland worden de Olympisch kampioenen ontboden door de bond en wacht hen een flinke straf. De sporters dienen een aanzienlijke geldboete aan de bond betalen. De acht roeiers weten dat zij zich niet aan de regels hebben gehouden, maar vinden deze reactie van de bond te ver gaan. Zij weigeren te betalen. Het conflict lijkt te escaleren. De Roeibond wil het conflict niet in de media uitvechten en sust de zaak uiteindelijk door de boete te laten varen. De Holland Acht kan in Nederland alsnog een feestje vieren.