'Shirtje vragen met gevolgen'

 

 
       

Op 18 april 1987 wordt in Köln de vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tussen Duitsland en Italië. Scheidsrechter is de Nederlander Bep Thomas. Een paar dagen eerder heb ik de Amsterdamse scheidsrechter gevraagd of hij een shirt kan regelen van het Italiaanse team. Op het moment van de wedstrijd ben ik zelf in het Italiaanse Mestre, bij vrienden. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Rai uno.

Direct na het laatste fluitsignaal is scheidsrechter Thomas ter hoogte van de middencircel vol in beeld. Tijdens het handjeschudden wordt een van de Italiaanse spelers door Thomas aangesproken en wijst hij naar het shirt van de speler. De speler in kwestie (Roberto Tricella) knikt en wijst naar de zijlijn. Is het Thomas gelukt om een shirt te regelen? Het moet bijna wel.

Een aantal weken later bevestigt Thomas dat hij het shirt voor mij heeft.  Maar is er precies gebeurd?

Na afloop heeft Thomas het shirt van Roberto Tricella ontvangen in de catacomben van het Duitse stadion. Een official van de UEFA heeft het voorval gezien en wijst Thomas meteen op zijn verantwoordelijkheid om zich als scheidsrechter neutraal op te stellen. De nuchtere Amsterdamse scheidsrechter trekt zich weinig van de official aan, maar merkt kort daarna wel wat zijn actie teweeg heeft gebracht.

Thomas wordt enige tijd niet aangesteld door de UEFA bij internationale wedstrijden en lijkt daarmee te moeten boeten voor zijn onschuldige actie!

Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest, maar het prachtige wedstrijdshirt is binnen en wordt gekoesterd !