OLYMPISCH GOUD MET EEN ZWART RANDJE VOOR HOLLAND ACHT

Na de Olympische Spelen van Atlanta in 1996 heb ik een afspraak met Niels van der Zwan voor een interview in het Nationaal Sport Magazine. Op dat moment het huisblad van NOC*NSF. Ik ken Niels persoonlijk van de plaatsellijke wielervereniging waar wij beiden lid van zijn.

Tijdens het interview deelt Niels zijn gouden ervaringen van de roeiploeg in Atlanta en wordt verder over de toekomstplannen van de Delftenaar gesproken. Het gesprek met de kersverse Olympisch kampioen eindigt met een opmerkelijk verhaal.

Er blijkt in de aanloop naar de Olympische roeifinale iets te zijn met de roeipakken van de Holland Acht.
Het logo van Asics op de wedstrijdkleding zorgt na de gewonnen finale voor veel commotie.

Van der Zwan licht het voorval nader toe. "De avond voor de finale werden wij benaderd door een vertegenwoordiger van Asics. Ieder van ons zou 1000,- ontvangen op voorwaarde dat we een klein logo van Asics op de pakken zouden dragen tijdens de finale."

De Roeibond heeft de "neutrale" kleding beschikbaar gesteld en is niet op de hoogte van dit gesprek. Voor de roeiers is het aanbod echter zeer aantrekkelijk. Zeker gelet op het bescheiden maandinkomen waarmee de topsporters in die tijd moeten rondkomen.
De mannen gaan na kort overleg akkoord. "De avond voor de allesbelsissende finale stonden wij op onze kamer het logo op de pakken te strijken," vertelt Van der Zwan.

Na de overtuigende winst, staan acht gelukkige sporters op het erepodium voor de draaiende camera's. Niet ver daar vandaan staat een tevreden vertegenwoordiger van Asics. De Roeibond is echter minder enthousiast over de actie van de acht roeiers. Na terugkeer in Nederland worden de Olympisch kampioenen ontboden door de bond en wacht hen een flinke straf. De sporters dienen een aanzienlijke geldboete aan de bond betalen.

De acht roeiers realiseren zich dat zij zich niet aan de regels hebben gehouden, maar vinden deze reactie van de bond te ver gaan. Zij weigeren te betalen. Het conflict lijkt te escaleren. De Roeibond wil het conflict niet in de media uitvechten en sust de zaak door uiteindelijk de boete te laten varen. De Holland Acht kan in Nederland alsnog haar welverdiende feestje te vieren.