Origineel of replica
Gtofweg is onderscheid te maken tussen:
1. spelersshirts (match issued)
2. wedstrijdshirts (matchworn - gedragen in wedstrijden)
3. replica shirts (fanshirts uit sportwinkel of clubshop)
Hoe kom je er achter wat een spelersshirt, wedstrijdshirt of replica shirt is?
A. wie is de bron
B. let op samenstelling stof / model
C. kijk naar merklabels
D. specifieke details per kledingmerk
E. rugnummers en League badges
F. Veilingen en goede doelen
A. Wie of wat is de bron?
Allereerst dien je altijd goed op te letten wie jou een shirt aanbiedt, met andere woorden: wie is de bron?
Een gedragen shirt direct gegeven door de speler, ongewassen en met de modder- en grasvlekken nog op het shirt (zie gedragen keepershirt Buffon linksonder), is vanzelfsprekend een wedstrijdgedragen spelersshirt. Ook betrouwbare bronnen bij een club garanderen je meestal een wedstrijdgedragen shirt of een spelersshirt.
Shirts aangeboden op veilingen, al dan niet met een certificaat van echtheid, geven doorgaans ook genoeg garantie (zie beelden van voormalig Hongaars international Joszef Toth die zijn shirt ruilde met een speler van Portugal en het echtheidscertificaat tekent)
B. Samenstelling van de stof en het model van het shirt
Begin jaren '70 en '80 werden de meeste shirts nog gemaakt van 100% katoen.
Begin jaren '90 werden synthetische materialen populairder en verwerkt in shirts. Bovendien werden de shirts innovatiever en werden gedifferentieerde printmotieven geïntroduceerd. De spelershirts uit de jaren '90 zijn deels te herkennen aan de dikkere stof ten opzichte van de replica’s. De replica's zijn veelal gemaakt van goedkopere dunne stof. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het Adidas model van het PSV shirt uit de periode 90-94 (zie beeld PSV shirt met nr. 7).
Een ander specifiek verschil tussen wedstrijdshirts en replica's is de verhouding tussen synthetisch materiaal en katoen. Een voorbeeld is het AS Roma kappa shirt (zie beelden label en shirt) uit het seizoen 2000/2001. Als het voor 13% uit Lycra bestaat is het een spelers shirt, als het 7% Lycra is of 100% synthetisch is het een replica! Datzelfde geldt voor het shirt van Italie uit 2000/2001 (zie beelden label en shirt).
Voor sommige clubs en nationale teams gold lange tijd dat een shirt met lange mouwen garant stonden voor een spelersshirt. Mits het shirt ook was voorzien van de overige kenmerken, zoals een officicieel rugnummer al dan niet met league badges. Van het Nike shirt van het Nederlands elftal bestaan voor zover bekend tot op heden geen replica's met lange mouwen, tenzij voorzien van een replica label onderaan het shirt (zie ook onderdeel C). En het zal ook niet eenvoudig zijn replica shirts met lange mouwen te vinden van clubs als Ajax en PSV uit de jaren 90.
C. Kenmerken van een merklabel
Vanaf eind jaren '90 is het wat moeilijker geworden om de verschillen tussen een spelersshirt en replica te herkennen. Slechts kleine kenmerken, soms moeilijk te zien, tonen de verschillen. Kenmerken, zoals merklabels op of in de shirts tonen in sommige gevallen nog wel de verschillen tussen een origineel spelersshirt en een replica.
Adidas spelersshirts van halverwege de jaren '90 hebben een extra fluoriserend label aan de zijkant van het shirt met de letters Equipment (zie foto links). De replica shirts van Adidas uit die tijd hebben een label op dezelfde plaats, maar dan met de letters Dri Fit.
Vanaf 2002 gebruikte Adidas bij spelersshirts labels van Climacool (spelersshirt) en Climalite (officiële replica). De eerste Climacool shirts werden bovendien gekenmerkt door een binnen- en buitenshirt. In latere perioden zijn de spelersshirts voorzien van de tekst Formotion en waren de replica shirts veelal weer te herkennen aan het label van Climacool. Dit heeft voor veel verwarring gezorgd, temeer sommige clubs ook de Climacool shirts in wedstrijden gebruikten.
Nike (zie ook onderdeel D kenmerken PSV shirts) gebruikte begin jaren '90 bij replica shirts een label onderaan de voorzijde van het shirt met de tekst: “Official or Authentic replica” (zie foto). Bij latere modellen van Nike (2000/2001) verdwenen deze labels. Hiermee werd het ook bij Nike shirts steeds lastiger de verschillen met originele shirts te herkennen.
D. Andere specifieke kenmerken van een kledingmerk
Een specifiek voorbeeld waaraan je het onderscheid tussen de replica en het spelersshirt kan herkennen is het PSV shirt van het kledingmerk Nike. Bij de modellen die Nike in de loop der jaren heeft uitgebracht voor PSV is een aantal herkenbare details te onderscheiden.
Bij het PSV shirt van 2006-2008 is eveneens een aantal duidelijke verschillen zichtbaar. Bij de replica shirts is aan de voorzijde onderin een label geprint Nike sphere dry en aan de binnenzijde zit naast het maatlabel een zwart Nike label. In de nek is het shirt aan de binnezijde rood in tegenstelling tot de spelersshirts waar het label aan de binnenzijde bij de nek wit is. Bij spelersshirts ontbreekt bovendien het zwarte Nike label aan de binnenzijde van het shirt ( zie foto's).