HET WITTE MUTSJE VAN DE FAROER EILANDEN

Sommige keepers vallen op vanwege hun fraaie reddingen. Anderen door hun opvallende kleding. Keepertruien met felle kleuren zouden spitsen van tegenstanders in verwarring brengen, zo wordt wel eens beweerd.

Jens Martin Knudsen, voormalig doelman van de Faroer eilanden, was zo'n excentrieke keeper die niet alleen opviel in zijn felgekleurde outfits. Nog meer bekendheid verkreeg de keeper van Faroer met zijn witte puntmutsje !

Als jochie van veertien liep Jens een zware hersenschudding op en ter bescherming van zijn hoofd besloot Knudsen in zijn doorgaans koude land voortaan een muts te dragen tjidens wedstrijden.
Het witte mutsje werd stilaan zijn handelsmerk en de doelman besloot het voortaan in alle wedstrijden te blijven dragen.


Tegen Oranje droeg Knudsen op 1 juni 2004 uiteraard ook een wit ijsmutsje in combinatie met een fluoriserend groene keeperstrui. Het mocht uiteindelijk niet baten voor de Faroer eilanden. Nederland won het oefenduel in Lausanne met 3-0.

Knudsen sloot zijn interlandcarriere af op 14 mei 2006 tegen Polen en kwam tot 65 interlands.

De keeperstrui met #16 die Jens Knudsen droeg tegen Nederland (zie beelden) werd na afloop geruild met doelman Ronald Waterreus van Nederland.