Het witte mutsje van Knudsen

Waarschijnlijk het bekendste gezicht in het Faroese voetbal Jens Martin Knudsen.
Zijn handelsmerk, het witte ronde mutsje, droeg Knudsen voor het eerst op 14 jarige leeftijd, als gevolg van een ongeval aan het hoofd. Als compromis mocht Knudsen het mutsje dragen in plaats van een ander minder aantrekkelijk beschermend hoofddeksel. Het ronde mutsje verkreeg roem in 1990 toen Knudsen met zijn land Oostenrijk versloeg en Faroer een 1-0 overwinning bezorgde in de EURO '92 kwalificatiewedstrijd. Het betekende de eerste zege ooit voor Faroer.

Ooit gedwongen te keepen op zijn zevende met de grotere jongens, bleek Knudsen een natuurtalent. Op zijn 18e debuterde hij al in het nationale team. In 1987 kwam hij kort uit voor het Deense Frederikshavn FL, en ondanks de mogelijkheid om te gaan spelen in Engeland koos hij er voor terug te keren naar Faroer. In 1992 behaalde Knudsen met het ambitieuze GÍ Gøta vier landstitels tussen 1993 en 1996 en bovendien won hij twee maal de beker van Faroer.
Het IJslandse KS Leiftur contracteerde Knudsen in 1998, waar hij herenigd werd met Páll Gudlaugsson, de bonscoach ten tijde van de gedenkwaardige interland van Faroer tegen Oostenrijk. Knudsen bleek een groot succes, werd uitgeroepen tot clubspeler van het jaar en datzelfde jaar bereikte de club de IJslandse cupfinale. Echter 2000 verliep voor de club minder succesvol. En aan het eind van het seizoen 1999-2000, werd Knudsen verhuurd aan Ayr United FC in Schotland. Een rugblessure gooide roet in het eten en de kans op een contract was verkeken. Knudsen keerde terug naar de competitie in zijn vaderland Faroer.

Uiteraard zal Knudsen herinnerd worden vanwege de interland tegen Oostenrijk op 12 september 1990, die overigens gespeeld werd in het Zweedse Landskrona, omdat Faroer geen geschikt veld had. Toen Duitsland voor het eerst tegen Faroer moest aantreden in 2002, verklaarde de Duitse interantional Torsten Frings: "Alles wat ik van ze weet is dat hun coach een Deen is en hun keeper een bol wit mutsje draagt."

Twee jaar later, zei Thierry Henry voordat Frankrijk aantrad tegen Faroer: "De keeper is de enige die ik herken. Ik ken hem zelf niet, ik ken alleen zijn muts." En toen Ierland op bezoek kwam in Torshaven in 2005, droegen de Ierse fans een groen bol mutsje als eerbetoon aan Knudsen.

Inmiddels kan Knudsen relativeren over zijn memorabele optreden destijds met zijn land tegen Oostenrijk. "Na de wedstrijd hadden we de grootste sukkels kunnen zijn. Als we met 10-0 hadden verloren was ik de grootste dwaas van de wereld geweest." In feite was Knudsen een veelzijdig sportman. Hij vertegenwoordigde ook zijn land met handbal en was een goede turner – een discipline die volgens hem volgens eigen zeggen geholpen heeft bij zijn lenigheid, kracht en fitheid.
De ironie wil dat de loting van de WK kwalificatie 2010 Faroer voor het eerst sinds EURO '92 weer koppelde aan Oostenrijk. Die pijnlijke 1-0 nederlaag kostte destijds bondscoach coach Josef Hickersberger de kop. Een functie die hij opnieuw terug kreeg in 2006. Hickersberger was in ieder geval blij dat zijn nachtmerrie, het "Wollen Mutsje", niet langer het doel van de tegenstander verdedigt.