Confederations Cup Uruguay v Zuid Afrika 17 december 1997 (4-3) - UAE

Zuid Afrika speelde op 17 december 1997 in de Verenigde Arabische Emiraten om de Confederations Cup tegen Uruguay. Het was voor Bafana Bafana, vrij vertaald ' onze jongens', een serieuze test als voorbereiding op het WK dat een jaar later in Frankrijk werd gehouden.

Voor het team van Zuid Afrika uit 1997 kwamen oa uit Lucas Radebe, Mark Fish en Philemon Masinga. De enige blanke speler die op 17 december in het basiselftal stond was Eric Tinkler. De Zuid Afrikaan had in 1997 net de overstap gemaakt van het Italiaanse Cagliari naar het Engelse Barnsley. Tinkler zou uiteindelijk vijf seizoenen (tot 2002) voor Barnsley spelen. Na afloop van de interland ruilde Tinkler zijn shirt met toenmalig teamgenoot bij Cagliari Dario Silva van Uruguay (zie foto Silva met shirt).

Het karakteristieke shirt van Zuid Afrika met de strepen in geel, bruin en groen werd tussen 1996-1998 gedragen, waarbij ieder jaar enkele nuance verschillen werden aangebracht. Zo had het shirt van 1997 de Zuid Afrikaanse vlag aan de voorzijde van de kraag (zie foto).