THE LAZIO STORY - 7 november 1973

"LAZIO WERE HUMAN BEINGS GONE BERSERK"
How the craziest team ever got banned from Europe

bron: https://www.thetotallyfootballshow.com
29 sepember 2019

Het bizarre verhaal over de ontspoorde Europacupwedstrijd Lazio v Ipswich: The Lazio story *


Het eerste duel uit de Europacup ontmoeting tussen Ipswich en Lazio Roma werd gespeeld in Engeland aan Portman Road en verliep totaal anders dan iedereen vooraf had verwacht.
Ipswich won het het duel simpel en afgetekend met 4-0. Held van de avond werd Engelse spits Trevor Whymark die alle doelpunten voor zijn rekening nam.

Toen Whymark twee weken later voor de return in Rome aankwam wachtte hem een warm onthaal. "Toen ik uit de bus stapte op weg naar onze eerste training stonden AS Roma supporters mij op te wachten om mij te bedanken", vertelde Whymark jaren later aan Mario Risoli in de biografie van Chinaglia ‘Arrivederci Swansea.’
"De supporters gaven mij een plaquette voor het scoren van de vier doelpunten. Op de plaquette stond 'dank je voor het scoren van vier goals tegen Lazio.' "
Deze AS Roma fans, waren zich goed bewust van wat zij met deze provocerende actie deden richting hun stadsrivalen van Lazio Roma. Ze hadden speciaal een fotograaf meegenomen. En de foto van deze Ultras, samen met een ietwat verbouwereerde Whymark die zijn plaquette toonde, werd door heel Italië in de ochtendkranten gepubliceerd. Daarmee was de toon gezet voor de return wedstrijd in Rome.

Nadat Whymark de Italianen in eerste duel flink te grazen had genomen, was voor Lazio trainer Maestrelli duidelijk dat alle aandacht gericht moest zijn op de centrale aanvaller van Ipswich.
Zelfs voor Lazio begrippen, die normaal gesproken stevige fysieke duels niet schuwden, werd Whymark meteen na het beginsignaal keihard aangepakt. Zo kreeg de Brit al in de eerste minuut een flinke tik tegen het hoofd te incasseren van een Italiaanse tegenstander.

Ondanks de riante voorsprong uit het eerste duel liep Ipswich in Rome meteen achter de feiten aan. Al na 43 seconden scoorde Renzo Garlaschelli de 1-0 voor Lazio en Chinaglia bracht binnen een half uur de stand op 2-0. Vlak voor rust kwam het ontketende Lazio zelfs bijna op 3-0 toen doelman David Best een voorzet miste en verdediger Alan Hunter vervolgens met de hand een doelrijpe kans voorkwam. De penalty werd echter niet gegeven, wat leidde tot grote woede bij de Italianen. Chinaglia belaagde de niets vermoedende grensrechter nabij de achterlijn en maakte daarbij een op het oog lijkende “kopstootbeweging”, althans dat verklaarde de Engelse verdediger Hunter na afloop.

De rust keerde enigszins terug tot aan de 70ste minuut toen de bezoekers een min of meer dubieuze strafschop werd toegekend. Het Italiaanse publiek reageerde furieus. Een aantal hekken moest het ontgelden. Woedende spelers van Lazio belaagden scheidsrechter Leo van der Kroft en zochten de confrontatie met de arbiter op. Er werd geduwd en getrokken op een manier die vandaag de dag absoluut tot uitsluiting en schorsing zou leiden. Op het moment dat Ipswich speler Colin Viljoen de bal op de stip wilde leggen werd de bal meerdere malen op provocerende wijze weggerold.

Nadat Viljoen de strafschop benutte, maakte Whymark de fout om zijn teamgenoot iets te uitbundig te feliciteren. Beide spelers moesten op weg naar hun eigen helft verschillende trappende Lazio spelers ontwijken.
In de tussentijd moest de politie op de tribunes en rond het veld ingrijpen om de rust terug te brengen.

Na de benutte penalty van Viljoen had Lazio vier doelpunten nodig om door te gaan. Er stonden nog 17 minuten op de klok en gezien het grillige verloop van de wedstrijd leek dit op zich niet onmogelijk voor Lazio.

Een doelpunt van Chinaglia werd nog afgekeurd vanwege buitenspel, maar nadat de Italianen opzichtig op zoek gingen naar een penalty, en die uiteindelijk ook kregen, kwam de spanning alsnog terug. De penalty werd benut met nog vier minuten op de klok. Terwijl Lazio op zoek ging naar een volgende treffer wist Ipswich via David Johnson uit een van de counters te scoren en daarmee maakte hij aan alle illusies een eind voor de Italianen.


Journalist Frank Keating van The Guardian pakt het verhaal verder op: "Een groep uitzinnige Roma fans drong zich op naar de zijlijn volop spugend richting de dug out van Ipswich." Een aanhoudende stroom supporters met verwilderde blikken in de ogen bekogelde de journalist met alles wat er voorhanden was. Na het laatste fluitsignaal dreven grote wolken van traangas door de lucht. De Engelse vlag werd van een vlaggenstok gerukt en demonstratief in brand gestoken.
De frustratie was groot bij de Tifosi. Een andere reden voor de ongeregeldheden was de verdenking die de Italianen uitten richting het optreden van de scheidsrechter. Vermoedens van omkoping werden geuit, al was dat op geen enkele manier aantoonbaar te maken. Sommige Lazio spelers beweerden zelfs dat scheidsrechter Van der Kroft naar alcohol rook en niet meer uit zijn woorden kon komen.*
Hoe dan ook, de wedstrijd was gespeeld, en vanaf dat moment brak pas echt de hel los.

"Na afloop werden de Lazio fans gek - iedereen van Lazio werd gek", vertelt oud Lazio speler Chinaglia.
Trevor Whymark: "Na het laatste fluitsignaal moest de politie traangas inzetten om de fans van het veld te houden, zodat wij konden proberen om veilig het veld af te komen. Het was ieder voor zich om de weg naar de kleedkamers te bereiken".

Whymark vervolgt: "De spelerstunnel had een perspex dak en het publiek sprong er op. In plaats van ons te hulp te schieten en te beschermen hadden de Lazio spelers om een of andere redenen hun vizier gericht op onze doelman David Best. Hij werd tegen de grond gewerkt en geschopt door Lazio aanvoerder Guiseppe Wilson."

Nadat iedereen gehavend en wel de kleedkamers had bereikt adviseerde de politie beide teams om minimaal een uur in de kleedkamers te wachten. Voor ieders eigen veiligheid, zo luidde het advies. Er stonden 75.000 woedende Italianen buiten te wachten. Het was een gespannen situatie.

Ipswich coach Bobby Robson, was na afloop duidelijk in zijn commentaar richting de pers. De doorgaans zachtaardige Robson was zichtbaar geirriteerd. "Je hebt vanavond jongens gezien die volwassen mannen zijn geworden", zei Robson over zijn eigen spelers. "We zijn allemaal volwassen twintigers geworden. De Lazio spelers zijn van normale mensen tot volslagen gekken geworden. Ze gedroegen zich als wilde dieren. Als mijn spelers zich zo als losgeslagen wild hadden gedragen, zouden zij wat mij betreft nooit meer het shirt van Ipswich mogen dragen. De enige Lazio speler die met enige terughoudendheid handelde en mijn mannen te hulp schoot was Chinaglia."

In reactie op de uitspraken van coach Robson trachtte Lazio president Umberto Lenzini de gemoederen wat te sussen. "Lazio stelt zich op het standpunt dat er van wat wij hebben kunnen waarnemen niet veel bijzonders is gebeurd. Robson overdrijft over de incidenten die zich op ieder voetbalveld voordoen."

De UEFA bleek later echter dezelfde mening toegedaan als Robson. Lazio kreeg een fikse boete en de club werd tevens een jaar uitgesloten van Europees voetbal. Extra wrang voor de Italianen, aangezien ze dat seizoen de serie A wonnen. Het zou hun eerste optreden in de Europacup voor landskampioenen zijn geweest.

* het opgetekende verhaal uit de Britse krant beschrijft een heftig beeld van een volledig ontspoort duel. Het verhaal dat mijn vader na thuiskomst vertelde in 1973 heeft minstens zo veel indruk op mij gemaakt als kind.
Zijn persoonlijke ervaringen zijn mij altijd bijgebleven over een wedstrijd waar voor geen enkele scheidsrechter eer aan te behalen viel. Het verhaal van mijn vader schetst een onthutsend beeld van wat er op die gedenkwaardige avond in Stadio Olimpico in Rome is gebeurd.
De aantijgingen van de Italianen waren ronduit respectloos en beschamend. Het waren volgens mijn vader juist afgevaardigden van Lazio die hem voorafgaand aan de wedstrijd in de kleedkamer benaderd hadden met zeer dubieuze aanbiedingen. In die jaren was het nog gebruikelijk dat de thuisspelende club de reis- en onkosten voor het scheidsrechtertrio betaalden. Niet veel later nam de UEFA de betaling van deze onkosten over. Vooral om te voorkomen dat clubs wat al te ruim omgingen met het uitbetalen van onkostenvergoedingen.