VEEL COMMMOTIE OM ROZE KEEPERSHIRT BUFFON

Op 22 februari 2001 staat doelman Gianluigi Buffon in een knalrose keeperstrui onder de lat tijdens het Europacupduel PSV - Parma. Voor de Italianen is de kleur roze niet vreemd. Roze shirts worden in die jaren wel meer gedragen in Italie. Voor Palermo zijn het zelfs de basiskleuren van de club. Voor Nederlandse begrippen is een roze shirt toch even wennen.

De kleur roze roept nog veel weerstand op in het Nederlandse voetbal waar een sterke macho cultuur heerst. Dat blijkt vooral als doelman Edwin Zoetebier van Feyenoord een keer aantreedt in een competitieduel in een roze keeperstrui. De doelman wordt genadeloos teruggefloten door het Legioen van de Rotterdamse club. 'Dit past niet bij ons stoere imago', zo luidt het commentaar van veel supporters.

De commotie in Nederland zal Buffon niet hebben bezig gehouden.

In eigen land moet de international zich voor een geheel andere kwestie verantwoorden naar het Italiaanse publiek. Bij aanvang van het seizoen 2000-2001 heeft Buffon zichzelf rugnummer 88 toegewezen. Dit valt volledig verkeerd bij veel Italianen. Het cijfer 88 wordt immers geassocieerd met de achtste letter in het alfabet, oftewel HH. En in extreem rechtse kringen staat HH voor Heil Hitler. Buffon is zich volgens eigen zeggen van geen kwaad bewust, maar kiest wijselijk voor een alternatief rugnummer: 77. Eveneeens een opvallend rugnummer, maar ditmaal zonder aantoonbare verwijzing.