VEEL COMMMOTIE OM ROZE KEEPERSHIRT BUFFON

Op 22 februari 2001 staat doelman Gianluigi Buffon in een knalrose keeperstrui onder de lat tijdens het Europacupduel PSV - Parma. Voor de Italianen is de kleur roze niet vreemd. Roze shirts worden in die jaren wel meer gedragen in Italie. Voor Palermo zijn het zelfs de basiskleuren van het shirt. Voor Nederlandse begrippen is het toch even wennen.

De kleur roze ligt een stuk gevoeliger in het Nederlandse voetbal waar nog een sterke macho cultuur heerst. Dat blijkt wel als doelman Edwin Zoetebier van Feyenoord een keer aantreedt in een roze keeperstrui. De doelman wordt genadeloos teruggefloten door het Legioen van de Rotterdamse club. 'Dit past niet bij ons stoere imago', zo luidt het commentaar van veel supporters.

Het heeft Buffon allemaal niet bezig gehouden. In eigen land moet de international zich voor een geheel andere kwestie verantwoorden naar het publiek. Bij aanvang van het seizoen 2000-2001 heeft Buffon zichzelf rugnummer 88 toegewezen. Dit valt volledig verkeerd bij veel Italianen. Het cijfer 88 wordt immers geassocieerd met de achtste letter in het alfabet, oftewel HH. En in extreem rechtse kringen staat HH voor Heil Hitler. Buffon is zich van geen kwaad bewust, maar kiest wijselijk voor een alternatief rugnummer 77. Ditmaal zonder aanwijsbare verwijzing
.