EUSEBIO EN DE NEDERLANDSE MARINIER

De Parel van Mozambique. Een levende legende en de beste speler die Portugal ooit heeft voortgebracht. Het fenomeen Eusebio, voormalig speler van Benfica en het nationale elftal van Portugal is niet alleen in eigen land een gewaardeerde sportheld, maar ook wereldwijd een beroemdheid.

Het is zomer 1967 als de Nederlander Leo Aretz als marinier is gestationeerd in Lissabon. Met een stel maten besluit Aretz naar een wedstrijd van Benfica te gaan om de grote Eusebio een keer live te aanschouwen. Aartsrivaal en stadgenoot Sporting Lissabon is de tegenstander, dus dat belooft een mooie pot te worden.

Benfica wint het duel en Aretz rent direct na het laatste fluitsignaal het veld op. Geholpen door de nodige alcoholische consumpties lukt het de Nederlander tot bij de sterspeler te komen. Aretz kan zijn idool Eusebio de hand te schudden en vraagt hem op de bluf naar zijn shirt. Na enig aandringen trekt Eusebio zijn shirt uit en overhandigt het shirt aan de jeugdige marinier, die niet weet wat hem overkomt.

Jaren later hoor ik het bijzondere verhaal van Almeloer Leo Aretz. Hij heeft mooie herinneringen aan het shirt, maar vindt dat het shirt beter op zijn plaats is in mijn collectie. Het is mede door dit verhaal een van de meest bijzondere shirts in mijn collectie .......