LEVENSGENIETER RENE VAN DER GIJP STRAALT IN TOULON

Jong Oranje is in mei 1982 één van de deelnemers tijdens het sterk bezette toernooi in het Franse Toulon. Tijdens dit vriendschappelijke toernooi komen doorgaans veel scouts van topclubs de talenten volgen. Eén van de Nederlandse spelers die op het punt staat door te breken is Rene van der Gijp, levensgenieter pur sang en tevens groot talent.Tijdens zijn eerste optreden voor Jong Oranje tegen Rusland weet Van der Gijp meteen de aandacht op zich te vestigen door maar liefst drie maal te scoren.

Daags na de wedstrijd staat een interview met het tijdschrift Voetbal International gepland. Gijp laat zich voor het artikel gewillig fotograferen op een waterfiets met twee aantrekkelijke Franse topless vrouwen aan zijn zijde.
Dat Rene van der Gijp daarna tijdens het toernooi niet meer zijn niveau van de eerste wedstrijd haalt deert hem nauwelijks. Later dat jaar debuteert de jonge Van der Gijp onder coach Kees Rijvers bij het grote Oranje. Het shirt dat Van der Gijp droeg met Jong Oranje is een mooie herinnering aan een prachtig toernooi.