SCHEIDSRECHTER BEP THOMAS IN PROBLEMEN NA AANNEMEN SHIRT

Op 18 april 1987 wordt de vriendschappelijke wedstrijd gespeeld in Koln tussen Duitsland en Italië. Scheidsrechter van dienst is de Nederlander Bep Thomas. Enkele dagen voor het duel heb ik de Amsterdamse scheidsrechter benaderd met de vraag of hij een shirt kan regelen van het Italiaanse team.

Op het moment dat de wedstrijd wordt gespeeld verblijf ik zelf op vakantie in Italie bij vrienden. De wedstrijd wordt live uitgezonden op Rai uno. Direct na het laatste fluitsignaal is de Nederlandse scheidsrechter ter hoogte van de middencircel uitgebreid in beeld. Tijdens het handjeschudden wordt een van de Italiaanse spelers door Bep Thomas aangesproken en wijst de Amsterdamse arbiter naar het shirt van de speler. De speler in kwestie (Roberto Tricella) knikt en wijst naar de zijlijn. Is het Thomas gelukt om een shirt te regelen?

Een aantal weken later bevestigt Bep Thomas dat hij het shirt voor mij heeft. Wat ik op dat moment nog niet weet is dat er na de wedstrijd van alles is gebeurd rond zijn persoon. Maar wat precies?

Thomas verteld dat hij het shirt van Roberto Tricella heeft ontvangen in de catacomben van het Duitse stadion. Een official van de UEFA heeft het voorval gezien en wijst de Nederlander meteen op zijn verantwoordelijkheid om zich als scheidsrechter neutraal op te stellen. De nuchtere Amsterdamse scheidsrechter trekt zich weinig van de official aan, maar merkt kort daarna wel wat zijn actie teweeg heeft gebracht. Thomas wordt door de UEFA voor een aantal internationale wedstrijden 'geschorst' en lijkt daarmee te moeten boeten voor zijn onschuldige actie!

Het is uiteraard nooit de bedoeling geweest, maar het prachtige wedstrijdshirt is binnen en wordt gekoesterd !