VLUCHT UIT DE DDR

In de jaren '70 gaat de DDR nog gebukt onder het communistische regime. Het ijzeren gordijn weerhoudt burgers vrij te reizen van oost naar west. Voetbalteams die in het buitenland wedstrijden spelen worden scherp in de gaten gehouden door eigen officials. 'Niemand is te vertrouwen, zelfs de eigen familie niet', zo redeneren velen in die tijd. Desondanks nemen veel Oostduitse sporters het risico om hun geluk te zoeken in het "vrije" westen.

Als international van de DDR heeft voetballer Gerd Weber veel mensen ontmoet in landen waar democratie vanzelfsprekend is. Een van die contacten brengen hem dichtbij een transfer naar de Nederlandse club FC Twente. Weber wil graag naar het vrije westen al realiseert hij zich dat de risico's groot zijn.
De aanvoerder van Dynamo Dresden wil op zoek naar een gelukkiger toekomst. Als de Oostduitse autoriteiten via informanten lucht krijgen van de plannen van Weber wordt de speler uit Dresden genadeloos gestraft. Weber verdwijnt voor jaren in de gevangenis en zijn carriĆØre als speler is beĆ«indigd.
Jaren later wordt de Gerd Weber gerehabiliteerd, maar zijn carriĆØre loopt dan reeds ten einde.

Enkele jaren voordat Gerd Weber zich met zijn vluchtplannen bezighoudt is pa als UEFA official aanwezig bij een Europacupwedstrijd van Dynamo Dresden. Na afloop ontvangt hij het historische shirt van de Oostduitse ploeg, die in die jaren nog veel aanzien geniet.