ZERO WIELERPLOEG VOL MET VRIJBUITERS

Eind jaren 80 valt het niet mee om als beloftevolle amateurwielrenner een profcontract te verdienen. Een stel vrijbuiters bedenkt een creatieve manier om een professionele ploeg op te zetten. Het lukt hen een proflicentie te bemachtigen.

Om sponsors te trekken wordt een wit shirt ontworpen met daarop een grote "nul". Binnen in de circel is ruimte voor sponsoren om de naam te plaatsen, zo is de originele gedachte. De "nul" staat tevens symbool voor een begin en zo onstaat begin 1988 de naam van de Zero ploeg. 

Het is een bont gezelschap van renners uit Nederland, Belgiƫ, USA, Engeland en Australiƫ. Bekendste renners zijn Neil Stephens, Theo Appeldoorn (foto) en Jos Alberts.

Ondanks het enthousiasme is de ploeg geen lang leven beschoren. Slechts enkele renners weten een vervolg te geven aan hun profcarriĆØre.

Aan het begin van het wielerseizoen 1988 weet de Australiƫr Neil Stephens in de klassieker Omloop het Volk de meeste aandacht op zich te richten. Stephens rijdt lange tijd voorop en weet de camera's op zich gericht. Echter, de commentatoren hebben het idee dat het om teamgenoot Egbert Schmidt gaat. Misverstand zo blijkt later, de renners hebben kort vor de start van rugnummer gewisseld.....

Van Egbert, die een goede kennis van mij is, ontvang ik na de opheffing van de ploeg een van zijn wedstrijdshirts.