UITLEG KEUZE NUMMERS OP SHIRTS - maart 2001

14 behoorde aan Johan Cruijff en 10 aan Diego Maradona. Alleen de absolute topspelers waren onlosmakelijk verbonden met hun shirt nummers.

Tegenwoordig proberen steeds meer spelers de aandacht op zich te vestigen door opvallende rugnummers te dragen zoals # 77 (Gianluigi Buffon en Francesco Coco) en #99 (Vicor Baia).

Soms zijn er aardige verklaringen voor de bijzondere nummers. De Braziliaanse speler Edmundo speelt altijd met 97 in zijn team Napoli. De drie nummers die Edmundo eerder gebruikte bij vorige clubs (7, 9 en 10) waren reeds vergeven aan andere spelers van Napoli of mocht nooit meer worden gebruikt (#10 Maradona).

Ook Jari Litmanen had een soortgelijke ervaring toen hij naar Liverpool vertrok dit jaar. Zijn favoriete nummer 10 was al in gebruik, dus koos de Finse speler voor #37 (3+7=10).

PSV goalie Ronald Waterreus koos een paar jaar geleden voor nummer 23. Zijn uitleg verwijst naar een andere sportheld: voormalig basketball ster Michael Jordan van de Chicago Bulls. Zijn nummer 23 is al bijna legendarisch.

Keeper Gianluigi Buffon van het Italiaanse nationale elftal en Parma gebruikte aanvankelijk #88, maar na hevige protesten van Joodse organisaties (88 betekent ook in letters HH=Heil Hitler) besloot de international zijn rugnummer te veranderen in nummer 77.

Bron: diverse dagbladen