WIE HEEFT ECHTE EK SHIRT VAN MARCO? - 2000

Zelden is over een shirt zo veel te doen geweest. Het EK shirt van het Nederlands elftal uit 1988 waarin de Europese titel werd behaald is in meer dan één opzicht bijzonder.

Sommigen verafschuwen het om het lelijke blokkenmotief in het shirt, anderen beschouwen het als het ultieme shirt in de collectie vanwege de status: hét shirt van de Europees kampioen van 1988 ! Feit is dat een echt wedstrijdshirt van het Nederlands elftal van het EK 1988 heel veel geld waard is.

Het shirt vertegenwoordigt niet alleen een uniek Nederlands team, een echt spelershirt van het EK uit 1988 kom je maar zelden tegen. Meestal zjn het de replica's die worden aangeboden op de bekende veilingsites Martktplaats en Ebay. De nepshirts zijn gelukkig snel te herkennen.

Het spelershirt dat er met kop en schouders boven uitsteekt is uiteraard het shirt van Marco van Basten. En heb je het shirt dat hij droeg toen hij in de finale tegen de USSR zijn fabuleuze doelpunt maakte dan moet je zo ongeveer de gelukkigste verzamelaar ter wereld zijn. Maar wie heeft dit shirt nu eigenlijk?

Er bestaan nogal wat misverstanden over aangezien Van Basten tijdens de finale twee shirts zou hebben gedragen. Het antwoord staat in het artikel (zie foto) en onthult dat Van Basten het in ieder geval zelf niet meer heeft, evenmin als zijn Russische directe tegenstander.

Onlangs werd zocht de zoon van een voormalig Russisch international contact met een Nederlandse journalist. Zijn vader zou na de beroemde finale zijn shirt in de catacomben met Van Basten hebben geruild. Gelukkig was bovenstaand artikel op dat moment al bekend. De Rus had de journalist benaderd met de vraag hoeveel het shirt waard zou zijn. Achteraf hoorde de journalist dat de zoon verzamelaars tussen de 5000,- en 10.000,- euro vroeg voor het shirt. Een koopje als het de echte geweest was.....

Bron: tijdschift Johan