VOETBALLEN MET RUGNUMMER 0 - 4 oktober 2014

Roda JC-spits Frank Demouge moest rugnummer 12 onlangs verruilen voor 15. Zijn oude nummer is vergeven aan de supporters. Daarmee is Roda geen uitzondering. Acht rugnummers met een verhaal. Het is niet nieuw wat Frank Demouge overkwam. De club heeft zijn vertrouwde rugnummer toegekend aan 'de twaalfde man', de fans van Roda JC. 'Omdat wij vinden dat het nummer hen toebehoort', aldus algemeen directeur Wim Collard. Het bevriezen van nummer 12 is een gebaar richting de supporters, die ook na de degradatie pal achter hun club zijn blijven staan. En dus is Demouge voorlopig de laatste speler van Roda JC die dat nummer heeft gedragen. Ook onder meer PSV, Feyenoord, Bayern München en Fenerbahçe spelen zonder '12' uit eerbetoon aan de fans.

4
Vorig jaar besloot Vitesse na het overlijden van Theo Bos dat er in Arnhem nooit meer met nummer 4 zou worden gespeeld. Verdediger Jan-Arie van der Heijden kreeg daarom rugnummer 23, dat hij ook dit seizoen draagt. Ook bij FC Utrecht is nummer 4 afgeschaft, na de dood van verdediger David di Tommaso in 2005. Uitgerekend deze twee clubs stonden tegenover elkaar in de eerste wedstrijd na de dood van Theo Bos.
14
Ajax besloot bij de zestigste verjaardag van Johan Cruijff het rugnummer 14 in de ban te doen, als cadeautje aan de jarige. Die reageerde op geheel eigen wijze. 'Dat is toch geen eerbetoon?', zei Cruijff in De Telegraaf. 'Je moet juist altijd je beste speler met 14 laten spelen.' Dat Cruijff ooit met 14 kwam te spelen, berust op toeval. Toen hij als nummer 9 in 1970 geblesseerd raakte, ging zijn vaste nummer naar Gerrie Mühren. Eenmaal terug op het veld speelde Cruijff een geweldige wedstrijd met rugnummer 14. Dat gaf hij daarna nooit meer af. Zelfs op het WK van 1974, waarbij rugnummers op alfabetische volgorde werden uitgedeeld, vormde Cruijff een uitzondering: het nummer 14 was van hem en niemand anders. 88 In 2009 ontstond er commotie toen RC Genk-speler Daniel Tözser met 88 wilde spelen. Het zou alfabetisch verwijzen naar HH, Heil Hitler. Genk deed navraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken toen in een tv-uitzending ook schrijver Herman Brusselmans zich met de zaak begon te bemoeien. 88 is alleen verboden wanneer het vergezeld is met een nazi-symbool. Töszer besloot zich daarom van alle heisa niets aan te trekken en ging verder met 88 op zijn rug. Het nummer was ooit door zijn moeder uitgekozen. 'Zij is bezig met Feng Shui en dat soort gekke dingen. Volgens haar is 88 een geluksgetal. Een rugnummer zegt ook iets over de status van een speler. Toen de Chileen Ivan Zamorano bij Inter zijn nummer 9 kwijtraakte aan de Braziliaan Ronaldo, bedacht de Chileen een creatieve oplossing. Hij koos voor rugnummer 18 en liet de materiaalman een klein plus tussen beide cijfers zetten. Zo was hij toch nog een beetje de nummer 9. Ronaldo verkaste in 2006 naar AC Milan, waar het nummer 9 al was toegewezen aan Filippo Inzaghi. De Braziliaanse spits koos daarop het tweevoud: 99. Een andere Ronaldo, Cristiano, zette in samenwerking met Nike een kledinglijn op waarin diens rugnummer centraal stond: R9.

69
Dino Drpic leek het in 2009 toepasselijk bij zijn nieuwe club Karlsruhe met nummer 69 te spelen. De verdediger had eerder moeten vertrekken bij Dinamo Zagreb omdat hij met zijn vriendin de liefde had bedreven in de middencirkel van het stadion. De Duitse voetbalbond ging niet akkoord: het nummer was 'erotisch te beladen'. De Franse verdediger Bixente Lizarazu kreeg bij Bayern München wel gewoon het rugnummer 69 toegewezen. Het had niets met zijn voorkeur voor bepaalde seksuele standjes te maken, wel met zijn lengte (1.69 meter), geboortejaar (1969) en gewicht (69 kilo).

96
De Finse voetballer Mika Lehkosuo van HJK Helsinki speelde met 96.2 op zijn rug. Dit verwees naar de etherfrequentie van het radiostation dat hem sponsorde. Met zijn rugnummer maakte Lehkosuo stiekem reclame voor dat station. Toen hij met zijn club in de Champions League ging spelen, verbood de UEFA het nummer en stapte de Fin over op 96.

0
Ook een grapje, maar dan in Schotland. Hier speelde Hicham Zerouali tussen 1999 en 2002 voor de Aberdeen met het rugnummer 0. Eigenlijk mocht dit volgens de reglementen niet, maar Zerouali kreeg er toch toestemming voor. Dat had alles te maken met zijn bijnaam. Inderdaad: Zero.