FIFA VERBIEDT SHIRT UITTREKKEN - 28 juli 2003

De wereldvoetbalbond FIFA besloot vrijdag in Parijs niet alleen het deelnemersveld tot 32 landen te beperken, maar ook een belangrijke nieuwe regel toe te voegen aan het wedstrijdreglement voor interlandvoetbal.

Alle voetbalbonden kunnen binnenkort een instructie ontvangen over de nieuwe regel, want het is binnenkort verboden om een wedstrijdshirt uit te trekken tijdens een duel. Aanleiding voor de nieuwe maatregel is het rapport van Chuck Blazer, de voorzitter van het organisatiecomité van de Confederations Cup in Frankrijk. Blazer constateerde onder meer dat onder spelers een gewoonte is ontstaan om na een gemaakt doelpunt het shirt uit te trekken, en vervolgens in ontbloot bovenlijf (of eventueel in sporthemd, zoals Rivaldo op de foto) de treffer te vieren.

Blijkbaar storen de bestuurders zich enorm aan dit soort vreugde-uitbarstingen. 'In het belang van het hooghouden van de discipline, heeft het bestuur besloten dat van nu af aan, zulke praktijken verboden zijn tijdens een wedstrijd', luidt de officiële verklaring die de FIFA opstelde tijdens de vergadering in Parijs.

Het is niet de eerste keer dat de FIFA de juichende spelers aanpakt. Eerder dit seizoen bepaalde de bond dat het verboden is om een boodschap te onthullen op een shirt, tijdens het vieren van een doelpunt.

Bron: VI website